Jak na FVE pro obce, města a kraje?

27.03.2024 březen

Fotovoltaická energie představuje pro obce, města a kraje nejen ekologickou, ale i ekonomicky výhodnou cestu k zajištění energetické soběstačnosti a udržitelného rozvoje. V následujícím článku probereme klíčové důvody, proč by se představitelé těchto samosprávných celků měli vážně zabývat myšlenkou instalace fotovoltaických elektráren (FVE) na objekty ve své správě, a proč je adaptace na dotační programy RES + 3 a RES + 4 stejně důležitá jako dlouhodobé plánování v rámci komunitní energetiky.

Jak na FVE pro obce, města  a kraje?

Proč fotovoltaika pro obce a města?

1. Energetická nezávislost: Ve světle rostoucích cen energií a politické nestability, která může způsobit přerušení dodávek, poskytuje fotovoltaická energie cestu k větší energetické nezávislosti. Místní produkce elektrické energie znamená méně závislosti na vnějších dodavatelích a cenových šocích.

2. Finanční úspory: I přes počáteční investiční náklady mohou fotovoltaické systémy generovat významné úspory na nákladech za energii. Díky dlouhé životnosti a nízkým provozním nákladům se investice postupně vyplatí a následně generuje čistý zisk.

3. Příspěvek k ochraně klimatu: Výroba elektrické energie z obnovitelných zdrojů jako je fotovoltaika významně přispívá k snižování emisí skleníkových plynů. Obce a města tak mohou hrát aktivní roli v boji proti klimatickým změnám.

Adaptace na dotační tituly RES + 3 a RES + 4

Dotační programy RES + 3 a RES + 4 představují významnou příležitost pro financování projektů fotovoltaických elektráren. Pro získání dotací je však nutné splnit určité podmínky, které často zahrnují technické specifikace zařízení, účinnost energetického využití a další kritéria.

Důležitost přizpůsobení: Aby mohly obce a města z těchto programů čerpat, musí být jejich projekty pečlivě plánovány a přizpůsobeny specifikacím dotačních titulů. To vyžaduje dobrou znalost pravidel a často i konzultace s odborníky na dotační poradenství.

Budoucnost v komunitní energetice

Přestože je důležité využít aktuální dotační možnosti, neměli bychom se omezovat pouze na ně. Dlouhodobé plánování by mělo zahrnovat vizí komunitní energetiky, kde se energie nejen efektivně vyrábí, ale také sdílí mezi objekty v rámci obce nebo města.

Komunitní energetika: umožňuje využití lokálních zdrojů a distribuci přebytků energie tam, kde je potřeba. To nejen zvyšuje efektivitu využití energie, ale také posiluje místní ekonomiku a společenství.

 

Jaký je správný postup třeba v případě obce?

  1. Objednat energetickou studii od specializované firmy

  2. Projednat s firmou ideální následující postup

  3. Vybrat firmu, která zažádá o dotační titul

  4. Během schvalovacího procesu dotačního titulu vybrat firmu na projektovou dokumentaci

  5. Po schválení dotačního titulu a vyhotovení projektové dokumentace udělat výběrové řízení na dodavatele

 

V každém případě je dobré se obrátit na odborníky, kteří mají s daným tématem zkušenosti a nechat se průběhem realizace FVE pro obce, města, nebo krajské organizace provést

Autor článku
| WATT-GURU

Přečtěte si také

Další články plné inspirace a užitečných rad

Máte dotaz? Napište nám.

Dejte nám vědět, do 48h se vám ozveme.

O vaše data je u nás postaráno.
Přečtěte si naše podmínky pro
zpracování os. údajů.

Raději voláte?

telefon +420 739 851 083

Jsme k dispozici ve všední dny od 8 do 18 hodin.