Optimalizace fotovoltaických systémů pro rodinné domy: klíč k efektivní návratnosti

18.07.2023 červenec

V posledních letech se stále více rodinných domů v České republice obrací k fotovoltaice jako k udržitelnému a ekonomicky výhodnému řešení svých energetických potřeb. Při rozhodování o instalaci fotovoltaického systému je však důležité mít na paměti, že správný výpočet návratnosti investice není pouze o tom, kolik energie systém vyrobí a jaká je aktuální cena za MWh. Klíčovým faktorem je množství energie, kterou je zákazník schopen reálně spotřebovat.

Optimalizace fotovoltaických systémů pro rodinné domy: klíč k efektivní návratnosti

Pochopení spotřeby energie

Efektivní využití vyrobené energie je zásadní. Mnoho domácností se domnívá, že čím více energie jejich fotovoltaický systém vyprodukuje, tím vyšší bude úspora. Toto není úplně pravda. Skutečná úspora a efektivita systému spočívají v optimalizaci spotřeby. Je důležité zaměřit se na to, aby systém odpovídal skutečným energetickým potřebám domácnosti, a nevytvářel nadbytečnou energii, která se následně prodává do sítě často za nižší ceny.

Optimalizace systému

Klíčem k maximální efektivitě fotovoltaického systému je jeho správné navržení a dimenzování. To zahrnuje analýzu spotřebních návyků domácnosti a výběr komponent, jako jsou solární panely a invertory, které nejlépe vyhovují těmto potřebám. Výpočet optimální velikosti systému by měl zohledňovat nejen celkovou spotřebu energie domácnosti, ale také specifika jejího denního a sezónního vzorce spotřeby.

Návratnost a dlouhodobé výhody

Přestože počáteční investice do fotovoltaického systému může být významná, správně navržený a optimalizovaný systém nabízí výraznou návratnost. Dlouhodobé úspory na účtech za elektřinu a příspěvek k ochraně životního prostředí jsou důležité faktory, které by měly být zváženy. Důležité je také uvědomit si, že s rostoucími cenami energie se investice do fotovoltaiky stává ještě výhodnější.
Pro rodinné domy je fotovoltaika na klíč nejen cestou k udržitelnější budoucnosti, ale také efektivním způsobem, jak snížit energetické náklady. Klíčem k úspěchu je pochopení vlastních potřeb a správné dimenzování systému. Investice do fotovoltaického systému se tak stává nejen ekologickým, ale i ekonomicky rozumným rozhodnutím pro každou domácnost.

Příklad výpočtu návratnosti pro fotovoltaický systém 10 kWp

Předpoklady:
  • Velikost systému: 10 kWp
  • Efektivní spotřeba vyrobené energie: 70 % (0,7)
  • Průměrná roční výroba energie pro 10 kWp systém v ČR: Přibližně 11,000 kWh (toto číslo se může lišit v závislosti na geografické poloze a orientaci panelů)
  • Cena elektřiny: Tato hodnota se výrazně mění, ale pro účely tohoto příkladu předpokládejme 6 CZK/kWh (toto číslo se může v reálných podmínkách lišit)
Výpočet:
  1. Roční výroba energie: 10 kWp systém x 1,100 kWh/kWp = 11,000 kWh/rok
  2. Efektivně využitá energie: 70 % z 11,000 kWh = 7,700 kWh/rok
  3. Úspora za rok: 7,700 kWh x 6 CZK/kWh = 46,200 CZK/rok
Tento výpočet ukazuje, kolik by mohla domácnost teoreticky ušetřit za rok používáním fotovoltaického systému s efektivní spotřebou 70 % vyrobené energie. Důležité je si uvědomit, že tento výpočet nezahrnuje počáteční náklady na instalaci systému, údržbu, ani možné změny cen elektřiny nebo výrobních kapacit systému v průběhu času.
Tento model je zjednodušený, může však sloužit jako návod pro individuální výpočet. Pokud budeme předpokládat, že po odečtení dotace je celková investice někde okolo 200.000 - 250.000 Kč, tak by návratnost celého systému mohla být zhruba za 5 let. Další roky již vyděláváte na obnovitelné energii.
Kontaktujte nás zde a objednejte si nezávaznou konzultaci na čísle +420 739 851 083.

Autor článku
Pavel Hrdlička

Přečtěte si také

Další články plné inspirace a užitečných rad

Máte dotaz? Napište nám.

Dejte nám vědět, do 48h se vám ozveme.

O vaše data je u nás postaráno.
Přečtěte si naše podmínky pro
zpracování os. údajů.

Raději voláte?

telefon +420 739 851 083

Jsme k dispozici ve všední dny od 8 do 18 hodin.