Montáž fotovoltaiky na starší rodinný dům a projektování nového domu s fotovoltaikou

31.01.2024 leden

Při rozhodování o instalaci fotovoltaického systému je důležité zohlednit, zda se jedná o starší rodinný dům nebo projektování nového domu. V obou případech existují specifické aspekty, na které je třeba si dát pozor.

Montáž fotovoltaiky na starší rodinný dům a projektování nového domu s fotovoltaikou

Fotovoltaika na starší rodinný dům

  1. Stav střechy: U starších domů je klíčové zkontrolovat, zda je střecha v dostatečně dobrém stavu pro instalaci solárních panelů. Může být nutná oprava nebo posílení střešní konstrukce.
  2. Elektrický systém: Je důležité zjistit, zda je stávající elektrický systém kompatibilní s fotovoltaickým systémem a zda vyhovuje současným bezpečnostním standardům.
  3. Stínění: U starších domů může být problémem stínění okolními stromy nebo budovami. Je třeba zvážit umístění panelů pro optimální výkon.

Projektování nového domu s fotovoltaikou

  1. Integrace systému: Plánujte instalaci fotovoltaického systému již v rané fázi projektování. To umožní optimální integraci systému do designu domu.
  2. Orientace a náklon střechy: Optimalizujte orientaci a náklon střechy pro maximální využití slunečního záření.
  3. Energetická efektivita: Navrhněte dům s ohledem na energetickou efektivitu, což sníží celkové energetické nároky a umožní efektivnější využití fotovoltaického systému.

Věděli jste, že?

Instalace fotovoltaického systému může výrazně zvýšit hodnotu vašeho domu a snížit vaše energetické náklady. Ať už plánujete instalaci na starší stavbu nebo projektujete nový dům, je důležité vybrat si spolehlivého partnera s celorepublikovou působností, který vám pomůže optimalizovat systém podle vašich potřeb.
Zvažujete-li fotovoltaiku na klíč, obraťte se na naši firmu, která nabízí komplexní služby od návrhu až po instalaci a servis, a to po celé České republice. Díky našim zkušenostem a odborným znalostem vám pomůžeme realizovat fotovoltaický systém, který bude přesně odpovídat vašim potřebám a možnostem vašeho domu.

Konkrétní rady a doporučení pro instalaci fotovoltaiky na starý dům a novostavbu

Fotovoltaika na starý rodinný dům

  1. Velikost technické místnosti: Pro uložení technologie k fotovoltaice je ideální mít technickou místnost o velikosti minimálně 4-6 m². Toto umožní bezproblémové umístění invertoru, baterií (pokud jsou součástí systému) a dalších prvků.
  2. Příprava průchodů: Průchody kabelů ze střechy do technické místnosti by měly být navrženy tak, aby minimalizovaly tepelné ztráty a zároveň byly dostatečně chráněné proti vodě. Je doporučeno použít průchodky určené speciálně pro fotovoltaické systémy.
  3. Kontrola dřevěných trámů: Pro ověření stavu dřevěných trámů je nejlepší oslovit odborníka - stavebního technika nebo statika. Ti mohou provést vizuální kontrolu a případně doporučit další kroky, jako je například zesílení konstrukce.
  4. Řešení stínu od stromů: Pokud stromy na vaší zahradě vrhají stín na místo plánované instalace fotovoltaických panelů, zvažte jejich ořezání nebo přesazení. V některých případech může být efektivnější přesunout umístění panelů na jinou část střechy.

Fotovoltaika na novostavbu

  1. Plánování technické místnosti: Již při projektování novostavby zahrňte do plánů technickou místnost optimální velikosti pro fotovoltaický systém. 6-10 m² je ideální, pokud plánujete větší systém nebo chcete zahrnout bateriový sklad.
  2. Průchody a kabeláž: U novostaveb je možné integrovat průchody pro kabely přímo do stavebního plánu. To umožňuje elegantní a efektivní řešení bez nutnosti pozdějších úprav.
  3. Stavební materiály a konstrukce: Vyberte stavební materiály a konstrukční řešení, která jsou vhodná pro podporu fotovoltaických panelů. Poradit se s architektem nebo stavebním inženýrem může zajistit, že vaše střecha bude správně navržena pro podporu těchto systémů.
  4. Předvídání stínů: Při plánování zahrady a umístění stromů v okolí domu zohledněte budoucí růst a potenciální stínění fotovoltaických panelů. Vhodné umístění zeleně může předejít problémům se stíněním v budoucnu.
Pamatujte, že každá situace vyžaduje individuální přístup. Odborné konzultace a pečlivé plánování jsou klíčem k úspěšné instalaci fotovoltaického systému, ať už na starý rodinný dům nebo novostavbu.

Autor článku
Pavel Hrdlička

Přečtěte si také

Další články plné inspirace a užitečných rad

Máte dotaz? Napište nám.

Dejte nám vědět, do 48h se vám ozveme.

O vaše data je u nás postaráno.
Přečtěte si naše podmínky pro
zpracování os. údajů.

Raději voláte?

telefon +420 739 851 083

Jsme k dispozici ve všední dny od 8 do 18 hodin.